Työnäytetietoa

Suomen Pianonvirittäjät ry:n jäseneksi pääsee suorittamalla työnäytteen. Työnäytteessä arvioidaan, että kokelas osaa virittää ammattimaisella tavalla. Kokelaat tekevät työnäytteen nimettömänä, eikä lautakunta tiedä kenen työtä arvioi, ennen kuin arviointi on valmis ja päätös työn hyväksymisestä tai hylkäämisestä on tehty.

Työnäytteessä kokelas tekee viritystason noston ja virityksen hyvälaatuiseen pianoon, lisäksi kokelaan pitää korjata muutamia pianoon tehtyjä pikkuvikoja. Työnäytteen hinta on saman suuruinen kuin yhdistyksen kyseisen vuoden jäsenmaksu.

Työnäytteeseen halukkaiden tulisi ilmoittautua jollekin työnäytelautakunnan jäsenelle, tai vaikkapa johtokunnan jäsenelle. Ilmoittautuneille ilmoitetaan työnäytteen aika ja paikka sitten kun ne ovat varmistuneet. Työnäytteitä järjestetään niin usein kuin on tarvetta, yleensä kerran tai pari vuodessa, mutta pyrkimyksenä on kerätä samaan työnäytetilaisuuteen mahdollisimman monta samoihin aikoihin pyrkimään tulevaa kokelasta.

Yleensä on suositeltavaa, että jo ennen työnäytteen tekemistä yhdistykseen pyrkivä olisi yhteistyössä jonkun jäsenen kanssa, jolloin olisi helppo harjoitella työnäytettä varten ja selvittää ja korjata virityksen heikot kohdat jo ennen työnäytteeseen tulemista.

Ei ole lainkaan harvinaista että työnäytteen läpäisee vasta toisella yrittämällä, koska silloin kokelas ehtii hankkia lisää rutiinia ja tietää jo ensimmäisen kerran kokemuksista viisastuneena mihin asioihin erityisesti pitää kiinnittää huomiota läpäistäkseen näytteen.

Lisätietoa työnäytteestä saat työnäytelautakunnan ja johtokunnan jäseniltä. Ohjeet kokelaalle löydät tästä.