Pianojen ja flyygeleiden hoito musiikkioppilaitoksessa
Suurin syy pianon vireen muuttumiseen on kosteusolojen vaihtelu. Suomen olosuhteissa säät muuttuvat huomattavan paljon lukuvuoden aikana, ja tästä syystä musiikkioppilaitoksessa viritysten ajankohdat kannattaa suunnitella niin että vire on parhaimmillaan opetuksen kannalta tärkeinä aikoina.
Noin kolme perusvirityskertaa lukuvuoden aikana, ja lisäksi viritykset tutkintoihin ja konsertteihin, on määrä jolla soittimet saadaan pysymään hyvässä soittovireessä. Mikäli tähän ei ole taloudellisia mahdollisuuksia, on erittäin tärkeää neuvotella ammattitaitoisen pianonvirittäjän kanssa siitä, miten soittimien viritykseen budjetoiduista rahoista saadaan opiston kannalta paras mahdollinen hyöty irti.
Ammattitaitoinen virittäjä pitää koko ajan opiston ajan tasalla siitä, missä kunnossa soittimet ovat ja informoi opistoa huoltotarpeesta. Soittomäärästä ja huoltohistoriasta riippuen soittimet kaipaavat ajoittain perushuoltoa, jossa soittimen kunto ja säädöt käydään perusteellisesti läpi. Tämän lisäksi soittimet kaipaavat jatkuvaa kunnon ylläpitoa, jotta ne pysyisivät hyvässä soittokunnossa ja myös säilyttäisivät arvonsa paremmin.
Ylläpidon puutteessa soittimien kunto rapistuu nopeasti, ja edessä ovat isot peruskorjaukset jo ennen aikojaan. Myös opetuksen kannalta on tärkeää että soittimet ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa koko ajan. Etenkin flyygeleissä säätöjen vaikutus kosketukseen on valtava.
Soittimien priorisointia kannattaa suunnitella yhdessä ammattitaitoisen pianonvirittäjän kanssa. Esimerkiksi säestysluokissa vireen tulisi olla läpi koko lukukauden oikealla korkeudella, jotta yhteissoitto olisi mahdollista, ja pianonsoiton opetusluokissa ja konsertti- /tutkintosoittimissa on tämän lisäksi erittäin tärkeää että kosketus ja äänen laatu ovat parhaat mahdolliset.
Ammattitaitoinen pianonvirittäjä pystyy kertomaan opistolle, milloin pärjätään vielä koneistoa huoltamalla, ja milloin on syytä ryhtyä vaihtamaan vanhoja, kuluneita osia uusiin. Isoja peruskorjauksiakin on toisinaan tarpeen tehdä. Moni soitin on saanut uuden elämän kun halkeilleet kaikupohjat ja kielisillat on korjattu, kielitys uusittu ja kuluneet koneiston osat vaihdettu uusiin.